Hogyan kezdjünk el diagramot készíteni?

A diagramok készítésekor érdemes figyelnünk néhány dologra. Ezek folyamatosan bővülő listáját olvashatják itt.

01Fogalmazzuk meg, miről szóljon a diagram, mit akarunk ábrázolni. Ehhez igazodva kell megválasztani a közölni kívánt információt legjobban megjelenítő diagramfajtát.

02Ha túl sok adatunk van, ne essünk a bőség zavarába, sokszor fölösleges mindent megjeleníteni, szelektáljunk- az eredmény szempontjából kevésbé fontos információk elhagyhatóak.

03Válasszunk címkéket az adatokhoz. (pl. hónapok, évek)

04A megjelenítendő adatok mennyiségétől függően válasszunk színeket a diagramhoz. Ebben fontos befolyásoló tényező lehet a színhangulat: amennyiben csak egy szín árnyalataival dolgozunk, ez elhanyagolható; azonban, amikor már több elkülönülő színt alkalmazunk, figyelni kell a szín és az ábrázolandó adat ?kapcsolatára?. Pl.: piros, kék, zöld, sárga színekkel ábrázolni az évszakokat-azonban nem az ahhoz passzoló évszakhoz társítva zavart kelthet. Ne használjunk egymáshoz közel álló színeket egymás mellett ábrázolva a grafikonon, hiszen az zavarhatja a megértést.

05Háttérválasztás: érdemes minél világosabb színt választani, hogy az adatok láthatóságát ne akadályozza, legegyszerűbb megoldás a fehér, ezen túl mindenképp világos alapszínű, lehetőleg mintázat nélküli hátteret adjunk meg.