Vonaldiagram

Adataink ábrázolására adatpárok esetén gyakran elegendő egy koordináta-rendszer használata, úgy, mint a függvényeknél. Az egyik tengelyen a változók, a másikon az adatok találhatóak. A feldolgozott számhalmaz a függőleges tengelyen látható.

 vonaldiagram

A rendezett adatokat ábrázolhatjuk vonaldiagramként. Segítségével megjeleníthetünk időben folytonos adatokat az idő függvényében, közös skálához viszonyítva. Ez a típus különböző adatok ugyanazon időszak alatti változásának ábrázolására alkalmas, illetve az egyenlő közönként elhelyezkedő adatok változását vagy trendjét mutatja meg. A diagram egyenletesen elosztva jeleníti meg a kategóriaadatokat a vízszintes, míg az értékeket a függőleges tengely mentén.

Az adatok adatpontok egy sorozatát összekötő vonalként jelennek meg. A vonaldiagramot leggyakrabban eladási számok, bevételek és nyereségek időbeli változásának megjelenítésére használják. Ha az időbeliség a fontos, akkor a vonaldiagram használata ajánlatos.

 

A vonaldiagram típusai:

Egyik fajtája, amikor az összetartozó értékpárokhoz tartozó pontokat egy törött vonallal összekötjük. Ennek használata akkor javasolt, amikor a változó egyes értékei közötti helyeken is értelmes lehet az összetartozó értékekről beszélni.

  • Vonal és Vonal jelölőkkel típus akkor használatos, ha időbeli vagy sorba rendezett kategóriák mentén mért trendeket szeretnénk megjeleníteni, különösen ha sok adatpont van, és lényeges az ábrázolásuk sorrendje. Sok kategória vagy közelítő értékek esetén jelölők nélküli vonaldiagram használata javasolt.

  • Halmozott vonal és Halmozott vonal jelölőkkel típusú diagramok akkor hasznosak, ha egyes értékeknek az egészhez viszonyított időbeli vagy sorba rendezett kategóriák mentén mért trendjét szeretnénk ábrázolni. Nehéz észrevenni, hogy a vonalak halmozottak, ezért érdemesebb más vonaldiagram-típust vagy halmozott területdiagramot használni.

  • A 100%-ig halmozott vonal és 100%-ig halmozott vonal jelölőkkel típus akkor hasznos, ha egyes értékeknek az egészhez viszonyított időbeli vagy sorba rendezett kategóriák mentén mért százalékos arányának trendjét szeretnénk ábrázolni. Sok kategória vagy közelítő értékek esetén jelölők nélküli 100%-ig halmozott vonaldiagramot érdemes használni.